Gå til hovedinnhold Gå til søk

Søster Ruth Early (1919-1997)

Søster Ruth var nonnen i Mariaklosteret; St.Eysteins menighet. Hun satte i gang balett- og danseundervisning i Bodø.

Søster Ruth Early Foto: Nordlandsmuseet

Søster Ruth (1919-1997), var nonne i Mariaklosteret/St.Eysteins menighet. Hun var utdannet som profesjonell danser og kom til Bodø i 1958. Her satte hun i gang ballett- og danseundervisning og var aktiv til langt ut på 1970-tallet.

Søster Ruth var den første i Bodø som drev profesjonell instruksjon i klassisk ballett. Hennes arbeid la en viktig del av grunnlaget for byens fortsatt levende ballettmiljø. Hun hadde selv vært ballettdanser ved The Royal Ballet i London før hun kom som nonne til Bodø i 1958.

Søster Ruth hadde hundrevis av barn og ungdommer i sine ballettklasser på 60-70tallet. Hun lot alle få en sjanse, uansett talent. Ballettskolen skiltet med hele to årlige dansefremvisninger i Bodø by, samt en egen generalforestilling for eldre i byen, hvor foreldrene til danserne bidro med kaffe og kaker.

Kostymene var det Søster Ruth som laget. Hun koreograferte også dansene. Hun lærte sine elever omtanke og kjærlighet til hverandre. De ble som en stor familie. Dersom det ble endringer i øvetidspunkt, hev hun seg på sparken vinterstid og var det snøbart, syklet hun rundt med sine beskjeder.

Søster Ruth og hennes medsøstre sørget også for at flere band fikk øvingsplass i Hernesveien. Takket være dem fikk byen sin første ungdomsklubb.

Søster Ruth var en inspirerende pedagog og kunstner, og nøt stor respekt i byen vår. I 1971 fikk hun Bodø kommunes Kulturpris sammen de med øvrige Dominikanersøstrene.

Gravlagt i London.