Gå til hovedinnhold Gå til søk

Gunhild Støver (1925-2018)

Gunhild Støver var Bodøs første kvinnelige ordfører i 1976.

Gunhild Støver, Bodøs første kvinnelige ordfører Foto: Privat eie

Gunhild Kristin Støver (født 2. april 1925, død 13. november 2018) Gunhild Støver fra Høyre, ble Bodøs første kvinnelige ordfører i 1976. Hun kom til et ordførerkontor preget av menn, så seg rundt og ga rådmannen beskjed om et møtebord og ordentlige stoler. Her skulle det arbeides!

Hun var ingen politisk novise da hun ble ordfører, ettersom hun hadde sittet 12 år i kommunestyret.

Mens medsøstre over hele landet kastet bh-ene, ble ordførerkjedet lagt rundt halsen til Bodøs nyvalgte ordfører. Gunhild mente «det er uomtvistelig at vårt kjønn skal kunne arbeide og ha samme rettigheter som menn», og at arbeidet med likestilling og likeverd ikke var godt nok. Dette området måtte få større fokus, og det måtte komme lover som ville gjøre det lettere for kvinner som ville være utearbeidende.

I hennes bystyreperioder bidro hun til at kvinnene våget å ta ordet i større grad i forsamling og også påta seg styreverv. Gunhild Støver var en av de sterke kvinnene som gikk i bresjen for dette og gjorde det mulig. Hun viste et engasjement livet ut. Mot slutten av sitt liv glødet hun for Pensjonistuniversitet i Bodø, hvor hun satt i styret.