Gå til hovedinnhold Gå til søk

Fredrikke Tønder-Olsen (1856-1931)

Fredrikke Tønder-Olsen fra Løkta på Helgeland var Skandinavias første kvinnelige forsikringsagent og grunnlegger av transportbyrå. Fredrikke gikk først i gravørlære i Bodø, men måtte skifte karriere på grunn av svaksynthet. Hun startet landets første viserguttkontor i Kristiania i 1894.

Fredrikke Tønder-Olsen Foto:Helgeland Museum

Fredrikke Tønder-Olsen (født 26. september 1856 på handelsstedet Kopardal på øya Løkta i Dønna kommune, (daværende i Nesna kommune) på Helgeland, død 30. desember 1931 i Oslo)

Fredrikke var en norsk gründer og ble Skandinavias første kvinnelige forsikringsagent. Hun gikk i gravørlære i Bodø, men svakt syn tvang henne til å velge en annen karrierevei. Hun fikk agenturet for forsikringsselskapet Norden  på Helgeland. I Kristiania startet hun Kristiania Viserguttkontor, landets første i sitt slag 1894. Transportselskapet hun startet lever i beste velgående med samme navn også i dag og påtok seg transporten av en tung byste av Fredrikke som ble fraktet til hjemstedet på Løkta i Dønna kommune.

Hun var initiativtaker til tidsskriftet Landets Kvinder og støttet landets første kvinnelige redaktør, Nanna With og Nord-Norges første kjente kvinnelige forfatter, Regine Normann i deres arbeid.

Hun mottok Kongens fortjenestemedalje i 1926.

Hennes livsmotto var «Er du halt er du lam, har du vilje kjem du fram». En minnestatue over henne er reist på Vår Frelsers gravlund. Fredrikke Olsen-Tønders legat forvaltes i dag av Nordlændingernes Forening, som i 2006 arrangerte 150-årsjubileum i Oslo rådhus.

Dagrunn Grønbech i Bodø har skrevet en informativ bok med masse bilder om Fredrikke Tønder-Olsen. Boka kan bestilles fra Helgeland Museum.

Nordland fylkeskommune har gitt Fredrikkes navn til en av sine nye hurtigbåter.