Gå til hovedinnhold Gå til søk

Anna Sofie Jakhelln (1871-1954)

Anna Sofie Jakhelln var en aktiv kunstmaler hele sitt voksne liv. Hun var med på oppstarten av Nordland Husflidsforening, og var styreleder i 28 år.

Anna Sofie Jakhelln Malt av Helene Knoop. Privat eie

Anna Sofie Jakhelln (1871-1954). Studerte malerkunst i Berlin og i Christiania og var aktiv som maler. Startet Nordland Husflidsforening i 1901 og fikk i gang Nordland kvinnelige håndgjerningsskole. Fikk Kongens fortjenestemedalje i gull i 1931 for å fremme husflid og kultur i Nordland.

Hele voksenlivet var hun en aktiv kunstmaler, foreningskvinne og kulturpersonlighet i Bodø. Studerte malerkunst i Berlin i 1890 og senere i Christiania. Født på Ytterøya, vokste opp på Ringve i Trøndelag, men flyttet til Bodø og giftet seg her med Christian Jakhelln i 1900.

Allerede året etter, i 1901, var hun med på å stifte Nordland Husflidsforening. Hun startet også Nordland kvinnelige håndgjerningsskole, der barn kunne lære skoflikking, lapping, stopping, garnbinding og linsøm. I 1932 stiftet hun en forening til fremme for kulturhistorie i Nordland. Dette ble grunnlaget for Nordlandsmuseet som kulturhistoriskmuseum. Hun tok initiativet til etablering av Bodø kunstforening, også der var hun formann i perioder.

Ble anerkjent som spesielt viktig for å holde kunst- og kulturinteressen oppe gjennom krigsårene og i etterkant, da hun ga ut bøkene «Tanker-artikler-foredrag» i 1943 og «Ord til etterslekten» 1950. Hun hadde også faste spalter i Nordlandsposten om husflid og museumsarbeid.

I 1931 mottok hun Kongens Fortjenestemedalje i gull. Gravlagt på Bodin kirkegård.